Kometa Lovejoy
Kometa
C/2011 W3 czyli kometa Lovejoy’a
została odkryta przez australijskiego astronoma Terry’ego Lovejoy’a
w dniu 27.XI.2011 roku. W styczniu 2015 roku kometa po raz kolejny pokazała się
w bliskości naszej planety i można ją było dokładniej zbadać.
Ale
najbardziej interesującą rzeczą, którą odkryli uczeni na komecie jest alkohol
etylowy – C2H5OH!
- Wyjaśniliśmy, że kometa
Lovejoy’a w każdą sekundę wyrzuca w
otaczającą ja przestrzeń kosmiczną tyle alkoholu, ile znajduje się w 500
butelkach wina – szczególnie w czasie szczytowych okresów swej aktywności – mówi pracownik Obserwatorium Paryskiego – Nicola Buvet.
Astronomowie
dopuszczają taka możliwość, że molekuły alkoholu etylowego i cukrów – C6H12O6
i C12H22O11 – znajdują się w wielkiej ilości
nie tylko w komecie Lovejoy’a, ale i na innych kometach i mogły się one
przyczynić do powstania i podtrzymania życia na naszej Ziemi i na innych
planetach.
Ta
hipoteza nie brzmi aż tak fantastycznie, jakby to się zdawało – szczególnie
jeżeli przypomni się o tym, że tak np. na komecie 67/P Czuriumowa-Gierasimienki – a dokładniej w obłoku gazu (komie)
otaczającej ten obiekt kosmiczny, uczeni odkryli molekuły tlenu.
Tekst
i ilustracja – „Tajny XX wieka”, nr 45/2015, s. 10
Przekład
z rosyjskiego – ©Robert K. Leśniakiewicz